Akupunktur er baseret på den antagelse, at Qi (forskellige former for energi) strømmer gennem kroppen, ligesom floder løber over hele jorden. Et gitter af kanaler danner en bane af Qi, der forener alle dele af kroppen. Inden for denne model, virker akupunktur ved at regulere bevægelsen af Qi, og denne Qi er ansvarlig for blodcirkulationen.

Så ved at genskabe en sund cirkulation af Qi, er der en sund cirkulation af blod. Blod er ansvarlig for at levere ilt og næringsstoffer til hver celle. Blod bærer også forbrugte vragrester væk. Akupunktur understøtter en sund cellulær ernæring og afgiftning.

Hvert organs netværk har et tilsvarende sæt af kanaler. Akupunkturpunkter er placeret i små fordybninger i huden, kaldet punkter, hvor kanalerne kommer tættest på overfladen. I oldtiden, hvor byer var befæstede med mure, blev portene åbnet og lukket for at holde skader væk. Med akupunktur, bliver portene i kroppen åbnet og lukket for at justere omsætning i kanalerne og bortvise skadelige påvirkninger fra dem.

Akupunktur forbedrer mikrocirkulationen. Akupunktur regulerer immunitet, respiration, temperatur, tryk, hormonal sekretion og følsomhed, neuromuskulær koordination, og fremstilling af blodceller.

Akupunktur stimulerer også centralnervesystemet, aktiverende mekanismer til reparation og regenerering. Akupunktur giver en tune-up til organer og væv i kroppen og forbedrer en dynamisk ligevægt.

Akupunktur stimulerer små sensoriske nervefibre indlejret i muskulaturen, der sender impulser til rygmarven for at påvirke tre centre: Rygmarven, midt hjernen og hypothalamus/ hypofyse.

Når disse centre aktiveres, frigives bl.a. endorfiner til at blokere smerte beskeder. Nåle placeret nær smerten, enten på et akupunkturpunkt eller på et ømt punkt, aktiverer kredsløb til rygmarven i tillæg til alle tre centre. I praksis har både lokal og distal (modsatrettet) akupunktur, den generelle smertestillende effekt.

Akupunktur har ikke de uønskede bivirkninger af kvalme, forstoppelse, træthed, sløvet bevidsthed eller toksicitet (forgiftninger) der forekommer i forbindelse med farmaceutiske produkter.